Macrou la grătar & Hrişcă cu legume

de DinDragostePentruGatit in Peste, 7 Feb 2013 | 7526 vizualizari

 

Demult nu mai mâncasem macrou la grătar; nu ştiam ce garnitură să-l însoţească... cartofi, alte legume nu vroiam, am tot mâncat în ultimele zile, m-am gândit să încerc hrişca la peşte;

hrişca cu legume, cu carne deja îmi este familiară... nu m-a dezamăgit nici combinaţia cu peşte.

 

INGREDIENTE

  • 1 kg macrou;
  • 1-2 lg ulei de floarea soarelui;
  • zeamă de lămâie;
  • piper negru măcinat - opţional;
  • sare.

Hrişcă cu legume

  • 250 g hrişcă;
  • 1 morcov;
  • 1-2 cepe;
  • o felie de ţelină rădăcină;
  • 1/2 lgţ condiment Ras el Hanout - în lipsa acestuia se poate pune puţin curry, curcuma şi praf de ghimbir;
  • un vârf lgţ chili;
  • Delikat - fără glutamat;
  • zeamă de lămâie - opţional;
  • frunze de pătrunjel - opţional;
  • sare.
Portii: 5
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Macrou la grătar & Hrişcă cu legume:

 

Macroul congelat îl eviscerez cât este încă semi-îngheţat. 

Nu-l decongelez de tot deoarece fiind un peşte destul de gras când este decongelat total este destul de firav. 

Se pregăteşte peştele:

- se taie capetele şi cozile;

- se eviscerează.  

- se spală bine în interior, să nu mai rămână sânge şi se pune la scurs, eventual să se dezgheţe de tot. 

Se şterge apoi cu un şervet de hârtie, se unge cu ulei pe ambele părţi, se sărează  (şi în interior) şi se lasă de-o parte timp de circa 30 minute. 

Se încinge foarte bine grătarul şi se pune peştele, perpendicular pe grilajul acestuia. 

Eu am folosit un grătar de aragaz, din fontă.  

Peştele se întoarce o singură dată; se întoarce în momentul în care este bine făcut şi se desprinde uşor fără să fie lipit de grilaj.  Dacă opune rezistenţă, înseamnă că încă mai trebuie ţinut pe acea parte, se dezlipeşte "singur" când este făcut. 

Se scoate pe un platou şi se stropeşte cu zeamă de lămâie; 

- îmi place să presar şi puţin piper negru, proaspă măcinat este şi mai potrivit...

Hrişca

Se spală, se pune la hidratat în apă fierbinte, circa 1 oră. 

Capetele de la macrou nu le-am aruncat; cum ştiam că voi pregăti garnitura de hrişcă, le-am fiert în apă (circa 300 mL) cu sare şi am folosit mai apoi supa.

Înainte de a fi fierte, capetele se spală bine, eventual se taie pe jumătate -  pentru a da gust mai bun supei. 

Ceapa se toacă, nu foarte mărunt; morcovii, ţelina se dau la răzătoare. 

Într-o tigaie încinsă se pun câteva linguri de ulei de floarea soarelui (3-4 lg) iar după ce s-a încins uleiul se adaugă 1/2 lgţ condiment Ras el Hanout, se căleşte ceapa până-şi schimbă puţin culoarea, se adaugă morcovii şi ţelina.

Se condimentează cu Delikat, chili, sare. 

Se adaugă hrişca, se mai căleşte circa 1 minut totul, după care se adaugă 1/2 cană din supa de peşte ce a rezultat în urma fierberii capetelor de macrou.

- supa se strecoară înainte de a fi folosită. 

Se ţine la foc mic, până se pătrund legumele. 

La final  se presară pătrunjel tocat fin iar în momentul servirii se poate stropi cu zeamă de lămâie.

 

Poftă bună!

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Macrou la grătar & Hrişcă cu legume" nu uita sa-i faci un review.

TOP
utilizatori

Rocsi

1566 puncte

gaby_duceag

1400 puncte

Caty

1238 puncte

vasimur

1157 puncte

Constelatialeu

1136 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce

 Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce, un preparat excelent.

citeste mai mult
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!
Brânza Gorgonzola DOP are numeroase proprietăți mai puțin cunoscute. Iată 5 dintre acestea citeste mai mult
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!
RETETA RECOMANDATA
Macrou cu sos de rosii la cuptor